Pro Evropu objevili ostrov Cejlon na samém počátku 16. století portugalští námořníci, znám však byl již starořeckým zeměpiscům. Dějiny ostrova byly od počátku plné turbulentních období, v nadvládě se během staletí vystřídali mnozí vládci a koloniální mocnosti. Každé z těchto období otisklo svoji stopu na místní kultuře a v neposlední řadě také na kuchyni. Jedním ze specifik srílanské kuchyně je tak množství vlivů, které ji formovaly. Jaké speciality jsou pro Cejlon typické? Které z nich byste měli při vaší cestě do exotiky určitě ochutnat?
Indie jako základ
Srí Lanku odděluje od indického poloostrova pouze Palkova úžina a není proto překvapením, že indická kuchyně měla na tu srílanskou dominantní vliv. Své k její dnešní podobě řekli i Arabové, Holanďané, Portugalci, Britové a další asijské národy. Výsledkem je unikátní symfonie chutí i vůní v níž hrají prim rýže, mořské plody a ryby stejně jako kokosy, ovoce a samozřejmě koření, které bylo v minulosti dokonce jedním z hlavních exportních artiklů ostrova. Při ochutnávání si však dejte dobrý pozor a buďte obezřetní, výjimečnost srílanské kuchyně spočívá mimo jiné v tom, že je hodně ostrá a pro Evropana může být zpočátku dost obtížně skousnutelná.
Co ochutnat?
Kotthu rótí
Jídel, které stojí za to během návštěvy Srí Lanky ochutnat je samozřejmě mnohem více. Výběr je v restauracích i pouličních stáncích více než bohatý!